19/8/14

Startups: Πώς να βγάλεις το πρώτο σου εκατομμύριο

Koρυφαίοι επιχειρηματίες δίνουν την απάντηση
Τι είναι αυτό που κάνει έναν επιχειρηματία πετυχημένο; Η υπέρμετρη φιλοδοξία; Η αποφασιστικότητα; Η διορατικότητα; Ολα αυτά μαζί; Πιθανόν. Η ιστορία της κάθε start-up είναι διαφορετική και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι οποιαδήποτε συμβουλή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.

Πάντως, αντί να πληρώσει κανείς μία ολόκληρη περιουσία στους απανταχού επιτήδειους για να μάθει τα περιβόητα “μαγικά μυστικά” που θα τον οδηγήσουν στο να βγάλει εύκολα κι ανώδυνα το πρώτο του εκατομμύριο, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ακούσει από τους ίδιους τους αυτοδημιούργητους εκατομμυριούχους πώς τα κατάφεραν, τα λάθη που διέπραξαν και τις θυσίες που πέρασαν μέχρι να φθάσουν στην κορυφή.

Οπως επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ του Forbes, ο καθένας πρέπει να γνωρίζει ότι οι περισσότερες startup δημιουργήθηκαν ύστερα από επίπονες προσπάθειες, που δεν έχουν κάνενα ίχνος από τη λάμψη του Χόλιγουντ κι ελάχιστες από αυτές θα εξελιχθούν στην επόμενη Apple ή Google.

Ιδού, λοιπόν, τι εκμυστηρεύονται ορισμένοι από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες, οι οποίοι συγκέντρωσαν ως χρηματοδότηση ή έβγαλαν ένα εκατομμύριο δολάρια από τις νεότευκτες επιχειρήσεις τους:

Or Arbel – ιδρυτής της στιγμιαίας εφαρμογής μηνυμάτων Yo. Συγκέντρωσε κεφάλαια, ύψους 1 εκατομμυρίων δολαρίων.

“Μην ακούτε όλους αυτούς που λένε “όχι”. Εάν πιστεύετε στην ιδέα σας, κι ακόμη περισσότερο στην εκτέλεσή της, προχωρήστε. Το να κάνεις πράξη αυτό που πιστεύεις είναι το πρώτο βήμα. Ο κόσμος έχει ιδέες συνεχώς. Ορισμένες είναι καλές και άλλες όχι. Τη διαφορά κάνουν αυτοί που τις υλοποιούν. Κάποιες από αυτές μπορεί να φαίνονται ανόητες αρχικώς, αλλά να θυμάστε πάντα ότι τα προϊόντα εξελίσσονται και προσπαθήστε να σκέφτεστε τα επόμενα βήματα ακόμη και όταν οι άλλοι δεν το πράττουν. Ορισμένα από τα σημαντικότερα προϊόντα ξεκίνησαν από μικρές ιδέες, που κάποιος τις προχώρησε και τις έκανε πράξη”.

Robert Jakobi, γενικός διευθυντής της Metcalfe's Food Company. Ετήσιος τζίρος: 15,4 εκατομμύρια δολάρια.

“Το Μάρτιο του 2009 αποφάσισα να λανσάρω μία μεγάλη ποικιλία από σοκολάτες και γιαούρτια ενταμάμε (πράσινα φασόλια σόγιας) με το brand name μπουκιές Pod επειδή είδα ότι υπήρχε ευκαιρία για την είσοδό τους στη βρετανική αγορά. Θέλοντας να κυκλοφορήσω το προϊόν μου υπό την Itsu και την Pret, πλησίασα απευθείας τον ιδρυτή τους, Julian Metcalfe. Κατάφερα να τον συναντήσω ύστερα από πολλούς μήνες επιμονής. Ο Julian εντυπωσιάστηκε τόσο από το επιχειρηματικό πνεύμα μου, που μου ζήτησε να αναλάβω τη διοίκηση της Metcalfe’s Food Company στην πρώτη συνάντηση μας. Η συμβουλή μου; Εάν ξέρεις ότι έχεις ένα καλό προϊόν κι ένα καλό κόνσεπτ, μην το εγκαταλείπεις και επέμενε σε αυτό. Μην φοβηθείς ποτέ να ζητήσεις συμβουλές από φίλους και συνεργάτες. Μάθε ποιος μπορεί να σε βοηθήσει και προσπάθησε να βρεις αυτό που χρειάζεσαι για να υλοποιήσεις την ιδέα σου. Δούλεψε με ανθρώπους, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις δεξιότητες που απαιτούνται. Πρέπει να είσαι ταπεινός. Να ξέρεις τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου ως επιχειρηματίας και να έχεις τους κατάλληλους συνεργάτες. Εάν δεν γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά σου, ρώτησε ανθρώπους που ξέρεις ότι θα είναι ειλικρινείς μαζί σου.

Leah Busque – ιδρυτής της TaskRabbit, η οποία συγκέντρωσε 37,7 εκατομμύρια δολάρια από το 2008

“Εχεις μία ιδέα; Μίλησε σε όποιον συναντάς γι' αυτήν. Οι επιχειρηματίες κάνουν συχνά το λάθος να κρατούν τις ιδέες τους κρυφές, φοβούμενοι ότι θα τους τις κλέψουν. Οι ιδέες δεν είναι στατικά πράγματα που μπορεί να κλαπούν. Είναι ζωντανές, αναπνέουν, κοινωνικά όντα που επωφελούνται τα μέγιστα όταν έρχονται σε επαφή με άλλες ιδέες. Να αγαπάς οπωσδήποτε αυτό που κάνεις. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά είναι αποφασιστικής σημασίας. Η TaskRabbit ιδρύθηκε από μία ιδέα που είχα μία νύχτα και καλλιεργήθηκε από απίστευτους ανθρώπους. Κάθε πρωί ξυπνάω με ένα και μοναδικό στόχο: Να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να εξελιχθεί η εταιρεία μου. Αυτό το είδος της αγάπης αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο. Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό.

Russell Hall – συνιδρυτής της εφαρμογής Hailo, που δίνει την δυνατότητα κλήσης ταξί μέσω smartphone. έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση, ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων, τα τελευταία 4 χρόνια.

“Το πιο σημαντικό πράγμα, που πρέπει να θυμάσαι όταν λανσάρεις μία ιδέα, είναι το εξής: Πίστευε στην ιδέα σου. Για πολλά χρόνια, ο κόσμος δεν μπορούσε να βρει ταξί, ενώ οι οδηγοί ταξί δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά. Κάτι που είδα ως ευκαιρία. Η Hailo επιλύει και τα δύο προβλήματα. Εχει αλλάξει τελείως τη ζωή μου. Αυτή είναι η δύναμη μιας καλής ιδέας. Κι αν ξεκινάς κάτι, πρέπει να το θυμάσαι. Η πεποίθησή σου θα δοκιμαστεί. Μείνε στο δρόμο, που έχεις χαράξει, προσαρμόσου όταν είναι απαραίτητο κι ετοιμάσου για τη διαδρομή.

Stephen Pankhurst- ιδρυτής της Friends Reunited, η οποία πωλήθηκε το 2005 έναντι 201 εκατομμυρίων δολαρίων

“Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ιδέα πώς θα βγάλεις ένα εκατομμύριο. Ξεκίνησα θέλοντας απλώς να κάνω τη ζωή μου όσο το δυνατόν πιο εύκολη και διασκεδαστική γίνεται. Τις πρώτες ημέρες στη FriendsReunited καταφέρναμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας- ανάπτυξη, μάρκετινγκ, στήριξη, λογιστικά, δημόσιες σχέσεις. Μάθαμε γρήγορα να κάνουμε διάφορα ταχύτατα, αντί να πληρώνουμε άλλους ή να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση. Είναι δύσκολη δουλειά, αλλά σου προσφέρει ολοκληρωμένη γνώση κι έλεγχο για τις επιχειρήσεις, στοιχεία που αποδεικνύονται πολύτιμο αργότερα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν παραχωρείς μετοχές πολύ εύκολα. Τελικά, τα πράγματα γίνονται πιο απλά και εσύ πιο πρόθυμος να αναγνωρίσεις τα λάθη σου και να προχωρήσεις γρηγορότερα".

Πηγή: newmoney.gr