19/6/15

Χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες για τους αγρότες

Δάνεια για κεφάλαια κίνησης και αγορά γης και εξοπλισμού με ευνοϊκή τιμολόγηση προσφέρουν οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και Alpha χρηματοδοτώντας τις ανάγκες των αγροτών και παράλληλα στηρίζουν την προσπάθεια για παραγωγή επώνυμων αγροτικών προϊόντων που θα έχουν παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Οι τρεις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι της συμβολαιακής γεωργίας - κτηνοτροφίας προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων χρηματοδότησης όπως είναι: δάνεια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για κεφάλαια κίνησης, για την αγορά γης, καθώς και για αγορά εξοπλισμού, με ευνοϊκή τιμολόγηση. Το κόστος δανεισμού εξαρτάται αφενός από το προφίλ του κάθε πελάτη, αφετέρου από το επενδυτικό του σχέδιο, το είδος της καλλιέργειας, τη δυναμική της εταιρείας και το πόσο εξωστρεφής και καινοτόμος είναι. Ειδικότερα:

• Η Τράπεζα Πειραιώς, πέρα από τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας, προσφέρει και όλα τα «παραδοσιακά» αγροτικά δάνεια, όπως είναι οι χρηματοδοτήσεις για αγορά γης, για την υποστήριξη των νέων αγροτών, την προστασία της αγροτικής καλλιέργειας, την αγορά εξοπλισμού, με ελκυστική τιμολόγηση και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Τα δάνεια, είτε πρόκειται για βραχυπρόθεσμες είτε για μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις, έχουν στόχο να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, καθώς η εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας στον αγρότη είναι προαπαιτούμενο για την αγροτική ανάπτυξη, ώστε ο επαγγελματίας να είναι σε θέση να αυξήσει την παραγωγή του αλλά και την προστιθέμενη αξία του παραγόμενου προϊόντος.

Ανάμεσα στα δάνεια που χορηγεί είναι το Δάνειο Υποστήριξης Νέων Αγροτών, που χρηματοδοτεί το 80% του εκτιμώμενου συνολικού κόστους της επένδυσης. Το Ανοιχτό Δάνειο Αγροτών, που είναι κεφάλαιο κίνησης. Το δάνειο Γη και Εξοπλισμός, όπως και το δάνειο Ενεργητικής Προστασίας Αγροτικής Καλλιέργειας.

• Η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει έναν λογαριασμό «πολυεργαλείο» για να καλύψει τις ανάγκες του αγρότη. Πρόκειται για τον λογαριασμό Αγροτικός Plus, που προσφέρει τη δυνατότητα είσπραξης των αγροτικών επιδοτήσεων -αλλά και της σύνταξης του ΟΓΑ- και ακόμα παρέχει τη δυνατότητα λήψης του δανείου Ανοιχτό Επαγγελματικό Πλάνο, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Το Ανοιχτό Επαγγελματικό Πλάνο είναι ανακυκλούμενη πίστωση με δικαίωμα υπερανάληψης μέχρι 15.000 ευρώ, καταβολή μόνο των τόκων, σε μηνιαία βάση, με ελάχιστο ποσό τα 50 ευρώ, ενώ το κεφάλαιο ο δανειολήπτης το εξοφλεί σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Ακόμα ο Αγροτικός Plus προσφέρει: προνομιακό επιτόκιο τόσο στο δάνειο ανοιχτό επαγγελματικό πλάνο όσο και στα στεγαστικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες. Παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στα Προγράμματα Ασφάλειας και Φροντίδας της Εθνικής Τράπεζας, Φροντίδα Νοσηλείας, Πρόληψη για όλους και Ασφάλιση Οχήματος, με ευνοϊκή τιμολόγηση.

• Η Alpha Bank, μέσω των προγραμμάτων της, στηρίζει την προσπάθεια του Ελληνα αγρότη προκειμένου να επεκταθεί και να εδραιωθεί σε νέες αγορές. Του εξασφαλίζει την απαιτούμενη ρευστότητα για την προετοιμασία των παραγγελιών και ταυτόχρονα ασφαλίζει την εξαγωγική δραστηριότητα έναντι κινδύνων αθέτησης από αγοραστές του εξωτερικού.

Παράλληλα μέσα από την ηλεκτρονική πύλη Alpha International Trade ο αγρότης έχει τη δυνατότητα: να λάβει πληροφόρηση για το προφίλ 186 χωρών, να επιλέξει την κατάλληλη αγορά - στόχο για να εξάγει τα προϊόντα του, να βρει υποψήφιους αγοραστές, να προχωρήσει στην κατάλληλη προετοιμασία αποστολών των εμπορευμάτων και να επιλέξει τον καταλληλότερο τρόπο πώλησης των αγαθών.

Παράλληλα η Alpha Bank διαθέτει μεγάλη γκάμα προϊόντων για αγροτικές εξαγωγικές επιχειρήσεις όπως: επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης, χρηματοδότηση παγίων και εξοπλισμού, καθώς και εξειδικευμένα προϊόντα Trade Finance.

Πηγή: eisodima.gr