14/9/16

Έως 10.000 δολάρια η συμμετοχή στο Alibaba

"Άνοιγμα" στην Κινέζικη αγορά μέσω του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba που πραγματοποιεί ετησίως τζίρο ύψους 500 δισ. δολ. και απευθύνεται σε περισσότερους από 420 εκατ. πελάτες και ο οποίος εδώ και ένα χρόνο εφαρμόζει στρατηγική επέκτασης σε νέες αγορές, επιχειρεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Managing Director της Alibaba για Ιταλία Ισπανία Πορτογαλία και Ελλάδα Rodrigo Cipriani Foresio μαζί με άλλα στελέχη του Alibaba βρίσκονται στην Αθήνα και χθες είχαν μεταξύ των άλλων συναντήσεις με Κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο επιχειρηματικές επαφές με 160 εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων. Αριθμός επιχειρήσεων που είναι το ένα τέταρτο απ’ αυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να έρθουν σε επαφή με τα στελέχη του Alibaba.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου κ. Χατζηθεοδοσίου περισσότερες από 600 Ελληνικές επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ραντεβού με τα στελέχη του Alibaba, αλλά όπως είπε χθες ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθούν μέσα στο διήμερο όλα αυτά τα ραντεβού γι’ αυτό θα οργανωθεί δεύτερη επίσκεψη στελεχών τις εταιρείας στο αμέσως προσεχές διάστημα ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις του κινεζικού κολοσσού με Έλληνες επιχειρηματίες.


Τι προσφέρει όμως η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την οποία έχει κινητοποιηθεί ο επιχειρηματικός κόσμος αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη; Η προφανής απάντηση, είναι εν δυνάμει πρόσβαση σε μια αγορά εκατομμυρίων καταναλωτών οι οποίοι θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να γίνουν και καταναλωτές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Βέβαια το να "κρεμάσει” κάποιος τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του σε αυτή την πλατφόρμα έχει κάποιο κόστος, το οποίο για την πλειοψηφία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι αμελητέο.

Σύμφωνα με τον Rodrigo Cipriani Foresio της Alibaba για την ένταξη των ενδιαφερομένων εταιρειών στην πλατφόρμα, καταβάλλεται εφάπαξ ποσό 5.000-10.000 δολάρια (για τη δημιουργία της σχετικής ιστοσελίδας εντός της πλατφόρμας) ενώ η προμήθεια επί των συναλλαγών που θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας κυμαίνεται από 1%-5%. Βέβαια όπως είχε αναφέρει προ διμήνου ο ίδιος όταν είχε γίνει η πρώτη επαφή με τους Έλληνες δημοσιογράφους, οι υπηρεσίες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας περιορίζονται στην προβολή και επικοινωνία των συμμετεχόντων επιχειρήσεων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές υπηρεσίες logistics, αποστολής προϊόντων ή μάρκετινγκ.

Κόστη τα οποία όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς μπορούν να "σηκώσουν" μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τις υποδομές, τον κόσμο και την παραγωγή για να ανταποκριθούν σε μια τέτοια επιχειρηματική "πρόκληση". Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι "κερδισμένες" σε αυτή τουλάχιστον τη φάση θα μπορούσαν να βγουν επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα εν αντιθέσει πχ. με τις επιχειρήσεις τροφίμων – ποτών, οι οποίες και λόγου μεγέθους θα δυσκολευτούν, ακόμη και αν επενδύσουν στην πλατφόρμα, να εξυπηρετήσουν λόγω μεγέθους παραγωγής μια μεγάλη παραγγελία.

Παρομοιάζουν δε την πλατφόρμα Alibaba, ως ένα μεγάλο super market, στο οποίο προϊόντα και επιχειρήσεις απ’ όλο τον κόσμο διαγκωνίζονται να κερδίσουν τους καταναλωτές και αυτές που το επιτυγχάνουν είναι όσες έχουν γνωστά brands ή ανταγωνιστικές τιμές.

Σημειώνεται ότι η Alibaba πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο ύψους 500 δισ. δολαρίων, απευθύνεται σε περισσότερους από 420 εκατ. πελάτες, διαχειρίζεται 35 εκατ. δέματα ημερησίως και 1 δισεκατομμύριο κωδικούς προϊόντων. Η πλατφόρμα της Alibaba περιλαμβάνει 40 διαφορετικές κύριες κατηγορίες (Γεωργία και Τρόφιμα, Ένδυση και Δέρματα, Αυτοκίνηση και Μεταφορές, Τσάντες και Υποδήματα, Ηλεκτρονικά, Δώρα και Παιχνίδια, Υγεία και Ομορφιά, Οικιακός Εξοπλισμός, Φωτισμός και Κατασκευές, Μηχανήματα και Εργαλεία, Μεταλλουργεία-Χημικά-Ελαστικά και Πλαστικά, Συσκευασία και Διαφήμιση κ.ά.), ενώ οι αγοραστές των προϊόντων αυτών εντοπίζονται σε περισσότερες από 190 χώρες και περιφέρειες και ανταλλάσσουν μεταξύ τους 100 χιλιάδες μηνύματα καθημερινώς.

(Πηγή: capital.gr)